+31 (6) - 41 37 41 02 g.remmers@habitus.nu

Van Bureau BUITENKANS naar HABITUS

Habitus is het nieuwe visitekaartje van Gaston Remmers. Tussen 2000 en 2014 werkte ik onder de naam Bureau Buitenkans – procesarchitectuur voor integrale gebiedsontwikkeling. Tussen 2010 en 2014 was ik daarnaast tevens lector Eco-effectief ondernemen in een stedelijke omgeving, aan CAH Vilentum hogeschool Almere. In 2012 kreeg ik kanker, en dat heeft aanzet gegeven tot nieuwe interesses en nieuwe werkwijzen. Als lector muntte ik het begrip ‘actiehabitat’ – de omgeving waarvoor iemand een natuurlijke verantwoordelijkheid voor voelt en neemt, en dat ook toont in woord en gebaar. Sinds 2012 is voor mij mijn ‘lichaam’ als actiehabitat van veel indringender belang geworden. Voeding speelt een grote rol in het creeren van een leefomgeving waarin cellen kunnen gedijen. Waarin het lichaam gedijt. Op dezelfde manier heeft voedsel in diverse gedaanten een belangrijke functie voor stedelijke vitaliteit: ruimtelijke kwaliteit, sociale cohesie, energie, publieke gezondheid, enz. De processen die op de verschillende habitat niveaus spelen zijn verschillend; wat hetzelfde blijft is de grote betekenis van onze habitus voor de groei en bloei van elke habitat. Mijn habitus is ten opzichte van mijn lichaam net zo belangrijk als de habitus van een ondernemer ten opzichte van zijn bedrijf, of die van een overheid ten opzichte van haar stad. Daarom zet ik in op Habitus: voor gezonde habitat ontwikkeling.

Actiehabitats (Uit: Remmers, 2012).

Habitus - actiehabitats Remmers Fig 3 lowres

18 januari 2015 Van Bureau BUITENKANS naar HABITUS